Το «Χωριό των Αιωνόβιων» στη Κίνα έλκει τουρίστες απ’ όλο το κόσμο!



Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, το επισκέφτηκαν 640.000 άνθρωποι...




Το χωριό Μπάμα, στην επαρχία Γκουάνγκσι της Κίνας δεν διαθέτει μνημεία ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποτελεί ωστόσο έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Γιατί; Επειδή, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι του, διαθέτει τους περισσότερους αιωνόβιους κατοίκους της Κίνας, 81 τον αριθμό - πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο της χώρας. Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian, στο «Χωριό των Αιωνόβιων» συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, κινέζοι και ξένοι, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει και ποιό είναι το τοπικό μυστικό της μακροζωίας.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, τη Μπάμα επισκέφτηκαν 640.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 20.000, όλων των εθνικοτήτων κι ηλικιών, διαμένουν σε ένα μικρό σπίτι μέσα ή γύρω από το χωριό. «Τα βουνά είναι υπέροχα, ο αέρας είναι πεντακάθαρος και το νερό περιέχει πολλά μέταλλα. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ άρρωστοι, αλλά μετά από λίγο καιρό θεραπεύθηκαν»,τονίζει η Ντάι Γκουιφάνγκ.

Μαζί της συντάσσεται και ο  Κουί Σουεντόνγκ και σηκώνει το πουκάμισο του για να δείξει την ουλή που έχει αποκομίσει μετά από μια χειρουργική επέμβαση για να θεραπεύσει τον καρκίνο του ήπατος. «Στην αρχή ήμουν σκεπτικός, αλλά μετά από ένα μήνα παραμονής στη Μπάμα, το πρόσωπο μου ειχε πάρει ξανά ροδαλό χρώμα κι μπορούσα να κολυμπάω ένα χιλιόμετρο χωρίς να κουράζομαι», σημειώνει ο 58χρονος Κινέζος που πιστεύει πως μεγάλο ρόλο παίζουν «τα γεωμαγνητικά πεδία της γύρω περιοχής».


Τη δική τους γνώμη δίνουν και τρεις αιωνόβιοι κάτοικοι του χωριού: ο Χουάνγκ Πουσίν,113… Μαΐων, αποδίδει το μυστικό της μακροζωίας του στο ότι «υπήρξα κάλος άνθρωπος με καλή καρδιά». Η Χουάνγκ Μακάν, στα 108 του χρόνια, θεωρεί πως έζησε τόσο πολύ επειδή «έτρωγα πολλά λαχανικά κι οργανικά προϊόντα», ενώ η Χουάνγκ Μεϊτζιάνπιστεύει πως σε λίγους μήνες θα κλείσει τα 100 της χρόνια επειδή «δούλεψα πολύ και περπατούσα κάθε μέρα της ζωής μου».


Και για όσους αναζητούν επιστημονικές εξηγήσεις, η Γιανγκ Ζε, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Γηριατρικής του νοσοκομείου του Πεκίνου, έσπευσε πριν μερικά χρόνια να ερευνήσει το «φαινόμενο Μπάμα». Μετά από εξετάσεις που έκανε στους κάτοικους του χωριού, ανακάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να παράγουν από μόνοι τους την απολιποπρωτεΐνη Ε (Apo-E), η οποία μειώνει την υψηλή χοληστερίνη στο ανθρώπινο σώμα.
The Guardian home